Friday 6 May 2011

keadaan kek selepas di keluarkan dari oven

Kek Pisang Marble Susu
[versi chekiah]

Bahan-bahan:-

6-8 biji pisang emas yang ranum
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (kalau tak nak manis leh kurangkan
1/2 cawan susu cair + 1 sudu besar susu pekat
3 biji telor
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen pisang
1 sudu kecil coklat emulco + 1 sudu kecil serbuk koko
1/2 cawan chocolate rice@chocolate chips@kismis
secubit garam

Cara-caranya:-
Sediakan loyang yang di sapu mentega dan alas dengan tracing paper tabur sedikit tepung
Satukan tepung, baking powder dan bikarbonat soda..ayak..ketepikan
Lenyek pisang dan garam..ketepikan.
Pukul telur bersama gula hingga kembang.
Masukkan lenyekan pisang dan minyak masak dikacau sebati
Selepas itu masukkan tepung sedikit demi sedikit di selang seli dengan susu dan esen pisang..kacau sebati menggunakan spatula.
Ambil 2 senduk adunan kek dan campurkan dengan coklat emulco dan serbuk koko..kacau hingga rata..ketepikan.
Masukkan 1/2 adunan asal kedalam loyang..taburkan chocolate rice@chocolate chips@kismis dan curahkan 1/2 dari adunan chocholate
Ulang proses di atas sekali lagi. Setelah selesai boleh ler marblekan kek dengan menggunakan lidi atau chopstick. Lorek lah sesuka hati anda.
Bakar kek pada suhu 170 darjah celcius selama 60 minit atau sehingga masak
Sejukkan kek atas redai sebelum di potong.

*Selamat Mencuba*

sedia untuk di ngap nyum..nyum..!!

Tuesday, May 3, 2011


Nasi Goreng Ayam




Nasi Goreng Ayam
[versi chekiah]

2 pinggan nasi putih
1 biji telur
1 sudu kecil kicap

Bahan tumis:-
3 ulas bawang merah di hiris nipis
1 ulas bawang putih di cincang halus

Bahan kisar:-
2 sudu besar cili kering yang telah di kisar
1 ulas bawang merah
sedikit belacan
2 sudu besar udang kering

Cara Memasaknya:-
Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang merah dan cincangan bawang putih hingga kuning
Masukkan bahan kisar dan sedikit air..goreng sampai terbit minyak
Campurkan sayur2an yang di sukai
Masukkan nasi dan goreng hingga sebati
Buat lubang di tengah2 nasi pecahkan telur dan percikkan sedikit kicap
Timbus telur dengan timbunan nasi biar sekejap sebelum di kacau sehingga sebati
Sedia untuk di hidangkan dengan meletakkan ketulan ayam di atasnya dan disertakan bersama hirisan timun dan sambal belacan.

Saturday, April 30, 2011


Char Hor Fun




Char Hor Fun
[versi chekiah]

Bahan-bahannya:-

Cara penyediaan kuew teow:-
1 sudu makan minyak bijan (sesame oil) + 2 sudu makan minyak masak
6 sudu makan kicap
1 sudu makan serbuk lada putih
1 sudu makan serbuk lada hitam
600 gm kuew teow (sebetulnya kena gunakan kuew teow yang lebar)

1. Panaskan minyak bijan + minyak masak..guna api perlahan
2. Campurkan kicap kacau rata dan masukkan kuew teow..balik2kan sehingga semua bersatu
3. Angkat dan masukkan kedalam pinggan hidangan

Bahan untuk kuah:-
3 sudu makan minyak
4 ulas bawang putih (di cincang)
1 sudu makan serbuk lada putih
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
2 keping dada ayam (di hiris isinya)
8-10 ekor udang (size mengikut kesukaan masing2)
5 biji bebola ikan (di belah 2)
4 ekor sotong basah (di potong bulat2)
4 batang filamen perasa ketam (di kerat 4 setiap satu)
1 pokok kecil sawi (di kerat)
1/2 batang karot (di hiris memanjang)
1 1/2 sudu makan tepung jagung + dengan sedikit air)
stock ayam@daging secukupnya
3-4 biji telur
garam & gula seandainya perlu mengikut kesesuian rasa masing2

Cara Memasaknya:-
1. Panaskan minyak..tumiskan bawang putih hingga wangi
2. Masukkan serbuk lada hitam dan serbuk lada putih..kacau sebati
3. Tambahkah 1 kiub pati ayam garam & gula (sekiranya perlu)
4. Masukkan isi ayam, sotong, karot & sedikit stock ayam@daging..masak hingga semuanya lembut
5. Masukkan bebola ikan, udang dan sawi..kacau
6. Masukkan stock ayam (bergantung sebanyak mana kuah yang anda suka tetapi penyediaan makanan ini tidak memerlukan kuah yang banyak so agak2 yer)
7. Bila mula mendidik campurkan bancuhan tepung jagung dan filamen ketam dan kacau sekejap
8. Bila nampak kuah dah agak pekat masukkan telur sebiji demi sebijik dan biarkan dia masak sekejap JANGAN di kacau
9. Setelah telur dah agak2 nak mengeras angkat dan curahkan ke atas kuew teow yang berada di dalam pinggan hidangan.
10.Sedia untuk di makan dan teramat lah sedapnya bila di layan bersama cili padi kicap..berasappp..!!!


Cili Kicap
beberapa tangkai cili padi..di potong ikut suka sizenya
kicap pekat
perahan air limau nipis (ikut nak masam camner)
hirisan bawang besar (di kecualikan)
~ satukan semua ~

nota chekiah :-
char hor fun ni harus di makan sewaktu masih panas2
penyediaan resepi di atas adalah untuk sukatan 600gm kuew teow (anggaran makan untuk 6-7 orang)
sekiranya disediakan untuk seorang makan maka hendaklah di adjust sukatan bahan2 yang perlu di masak occay!

*selamat mencuba*

No comments:

Post a Comment